Je vindt OLED panelen in TV’s, smartphones, en de nieuwe Nintendo Switch – maar wat is het precies?
OLED is een term die je op dit moment overal tegenkomt. Of je nu op jacht bent naar een nieuwe TV, je ogen hebt laten vallen op de nieuwste laptops of je hebt ingelezen over de nieuwste Switch: de Nintendo Switch OLED. Maar wat is OLED tech? En, belangrijk, moet je upgraden naar een OLED TV en een OLED laptop?
Laten we beginnen met waar OLED voor staat en dat is Organic Light Emitting Diode. Dat is op zichzelf misschien niet zo logisch, maar dit verwijst naar het paneel dat in een OLED TV gebruikt wordt – of elk ander soort OLED scherm. Dit paneel is wat de dingen weergeeft die je op het scherm kunt zien, dus denk aan kleuren, beelden en licht, de dingen waaruit je favoriete films, TV programma’s en spelletjes zijn opgebouwd.
Het is dus het OLED paneel dat OLED TV’s doet uitblinken ten opzichte van andere soorten panelen. Je vindt er ook CRT (kathodestraalbuis), LED (licht-emitterende diode), LCD (liquid crystal display), of QLED (quantum dot).
Het grootste verschil zit in het organische materiaal dat OLED TV’s gebruiken, en dat duurder is om te produceren. Belangrijk is dat het ook niet zo lang meegaat als andere soorten paneeltechnologie, maar velen beweren dat de voordelen van OLED opwegen tegen de houdbaarheidsdatum. (Want in de meeste gevallen heb je er nog jaren en jaren profijt van.)
Er zijn veel voordelen aan OLED TV’s. Ze brengen je een betere beeldkwaliteit (denk zwarter zwart en helderder wit), snellere responstijden en een lager stroomverbruik. De supersnelle responstijden zijn goed nieuws als je op jacht bent naar een nieuwe gaming TV, vooral eentje die recht doet aan de snelheid en prestaties van de next-gen PS5 en Xbox Series X.
Dus als je een van de beste TV’s (of een ander op beeldschermen gebaseerd gadget) wilt kopen, moet je meer over OLED te weten komen, want je zult waarschijnlijk een OLED versie willen overwegen van wat je ook koopt. Als we het specifiek over TV’s hebben, bieden alleen Samsung’s QLED TV’s een rivaal voor OLED. En hoewel Micro LED veelbelovend is, heeft het nog een weg te gaan voor het de concurrentie aankan.
Deze gids is een OLED TV uitleg, die je helpt uit te zoeken hoe OLED werkt, wat een OLED TV onderscheidt van andere soorten en, belangrijk, of deze TV tech geschikt is voor jou.
Wat is OLED?
OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode, waarbij het ‘organische’ deel verwijst naar de koolstoffilm die binnenin het paneel vóór het glazen scherm zit.
OLED panelen zenden hun eigen licht uit als er een elektrische stroom doorheen gaat, terwijl cellen in een LCD-LED beeldscherm een externe lichtbron, zoals een reusachtige achtergrondverlichting, nodig hebben voor helderheid.
Deze achtergrondverlichting is wat LCD schermen van hun LED varianten scheidt. Een traditioneel LCD scherm heeft een achtergrondverlichting (die een koud kathode fluorescerend licht, of CCFL, wordt genoemd) die gelijkmatig is over de hele achterkant van het scherm.
Dit betekent dat, of het beeld nu zwart of wit is, het over het hele paneel met precies dezelfde helderheid verlicht wordt. Dit vermindert wat we “hotspots” noemen, of gebieden met superhelder licht, omdat de eigenlijke lichtbron die ze verlicht gelijkmatig is.
Dit begon allemaal een paar jaar terug toen ingenieurs bij bedrijven als Samsung en Sony een reeks LED’s als achtergrondverlichting introduceerden, wat betekende dat als een bepaald deel van het scherm zwart was, de LED’s achter dat deel konden worden uitgeschakeld om het zwarter te laten lijken.
Dit is een betere oplossing dan een CCFL achtergrondverlichting, maar het heeft nog steeds zijn problemen. Omdat het een licht achter het LCD is dat de verlichting produceert en niet de LCD laag zelf, is de verlichting niet helemaal in-sync met de pixel ervoor. Het resultaat is een effect dat ‘blooming’ heet, waarbij LED licht van heldere delen van het beeld overvloeit in delen van zwartheid.
Dit is wat OLED’s onderscheidt van LCD/LED beeldschermen. In een OLED TV beeldscherm zijn de pixels zelf degenen die het licht produceren, en als ze zwart moeten zijn kunnen ze dus helemaal uit, in plaats van te vertrouwen op een achtergrondverlichting om namens hen uit te schakelen.
Is OLED de kosten waard?
Als je naar een OLED kijkt en dat vergelijkt met je ervaring met een ander soort TV paneel, dan merk je dat het resultaat opmerkelijk donkere zwarten in een beeld zijn, en als je dat combineert met de heldere witten van een OLED paneel, hou je over het geheel een fantastisch levendig beeld over.
LG en Panasonic, de meest consequente producenten van OLED televisies op de planeet, gebruiken graag de term “oneindig contrast” om aan te geven hoe de zelf oplichtende pixels volledig uitschakelen bij het weergeven van zwart waardoor het een “absolute” zwarte kleur krijgt in plaats van een “relatief” zwart dat alleen beschrijft hoe donker een pixel kan worden in vergelijking met de helderste pixel op het scherm.
Jarenlang was er een vraagteken over de levensduur van OLED panelen, terwijl productielijnen onmogelijk winstgevend te maken waren door hoge uitvalpercentages.
Maar nu bedrijven als LG miljarden investeren in de ontwikkeling van OLED – en ook Philips en Sony zich daarbij aansluiten – wordt de betaalbaarheid beter, ook al is hij nog steeds duurder dan concurrerende technologieën. De huidige productieproblemen voor LG’s meest recent geopende TV fabriek zullen er ook niet toe bijdragen dat die prijsdaling sneller komt.
De voordelen van OLED gaan echter verder dan eenvoudige statische beeldkwaliteit, en betreffen ook het reactievermogen en de soepelheid van het beeldscherm zelf, wat betekent dat gamers en home cinema liefhebbers absoluut dol zullen zijn op OLED TV’s.
OLED panelen zijn in staat tot een verversingssnelheid van zo laag als 0.001ms, wat ter referentie ongeveer 1.000 keer sneller is dan een standaard LCD paneel met LED-achtergrondverlichting, terwijl ze ook superieur zijn aan de nu uit de handel genomen plasmatechniek.
En omdat de lichtbron die ze gebruiken zo klein is, is de diepte van de schermformaten in hetzelfde tempo gekrompen. Dat betekent dat OLED TV’s ontzagwekkend diepe zwarttinten hebben en heldere, piekwitte kleuren, een verbeterde kleurnauwkeurigheid en vloeiend reagerende bewegingen – en dat alles vanuit een vormfactor die maar een paar millimeter diep is en veel lichter dan standaard TV’s.
Hoe zit het met de Nintendo Switch OLED?
OLED is niet alleen een tv-technologie. Je vindt ze in de beste smartphones, en ook in de nieuwe Nintendo Switch OLED – een bijgewerkte versie van de geliefde spelconsole die een OLED scherm bevat in plaats van het LCD scherm dat op de bestaande Switch en Switch Lite wordt gebruikt.
De komst ervan in een vernieuwde Nintendo spelconsole is echter geen toeval. Nintendo’s beslissing om OLED te gebruiken spreekt van het vermogen van de technologie om eersteklas beeldkwaliteit te leveren, en we verwachten alleen maar dat het de ervaring van handheld gaming zal verbeteren, net zoals het de kijkervaring van talloze OLED TV’s heeft verbeterd.
Een OLED Switch zou moeten zorgen voor nog levendigere kleuren en een beter contrast – cruciaal voor de steeds uitbundiger en gedetailleerder graphics van moderne spellen – met de diepe zwarten die bij OLED panelen horen die zorgen voor grimmige beelden in spellen als het komende Breath of the Wild 2. Het zelf-emissieve karakter van OLED helpt hierbij, doordat het ervoor zorgt dat ‘uit’ pixels ook werkelijk uit zijn, waardoor een echt zwart ontstaat in plaats van een semi-overtuigend grijs. Dit betekent ook dat het contrast tussen heldere en donkere delen van het scherm enorm is, zelfs ‘oneindig’.
Het is veelzeggend dat Nintendo voor OLED heeft gekozen voor een premium instapmodel van zijn spelcomputer, en zelfs het scherm groter heeft gemaakt zodat je de zelfontspringende pixels van de nieuwe Switch beter kunt waarderen.
Die pixels kunnen ook ogenblikkelijk van toestand wisselen, wat betekent dat de responstijden erg snel zijn – ideaal voor responsief spel, of om een voorsprong te krijgen bij competitief spel.
Wie maakt OLED TV’s?
OLED TV’s zijn sinds 2012 op de markt, en een reeks fabrikanten heeft zich in de loop der jaren met de technologie beziggehouden. Vroeger was het zo dat OLED’s alleen door Samsung en LG werden gemaakt.
Verwijzend naar de kosten en hoe moeilijk ze te produceren waren, liet Samsung de technologie vallen en heeft duidelijk gemaakt dat het niet van plan is de productie binnenkort weer op te starten. Al in 2020 liet ook Hisense zijn OLED aandacht varen.
LG heeft de laatste jaren echter consequent OLED toestellen uitgebracht en de LG TV line-up voor 2022 ziet er nog veelbelovender uit.
LG heeft aangekondigd dat zijn OLED evo panelen dit jaar in meer modellen beschikbaar zullen zijn, dankzij de komst van de populaire C-serie OLED TV’s. Wat de constructie betreft, zegt LG dat het ook het gewicht van een aantal van zijn OLED TV’s met tot 50% vermindert naarmate de toekomst vordert.
Tot de LG OLED TV modellen voor 2022 behoren de LG Z2 8K OLED, die het nieuwste high-end 8K OLED van het merk is en er is in 77-inch en 88-inch formaat. Er is ook de LG G2 4K OLED, die LG’s luxe Gallery Series is en dit jaar verkrijgbaar is in een aantal nieuwe formaten, waaronder het absoluut massieve 97-inch model.
Voor kleinere en iets betaalbaarder keuzes is er de LG C2 4K OLED, die verkrijgbaar is in een reeks formaten, waaronder 42-inch, die nieuw is voor 2022. We verwachten ook een nieuwe B-serie TV in de vorm van de LG B2 4K OLED en een vervolg op de A1 OLED van vorig jaar, de LG A2 4K OLED.
Het is nog wat vroeg in het jaar voor ons om al een oordeel over deze modellen te vellen, maar als je niet van LG TV’s houdt, zijn er nu ook nog genoeg OLED TV’s van andere merken te koop.
Panasonic maakt ook OLED TV’s en betrad op CES 2022 de grote regionen wat schermgrootte betreft met zijn nieuwe 2022 vlaggenschip, de LZ2000 OLED TV – het is de eerste keer dat de TV fabrikant een 77-inch OLED aanbiedt.
Uit de 2021 serie is de JZ1500 een stapje terug in OLED TV, maar wel eentje die nog steeds gebruik maakt van het aangepaste ‘Master HDR OLED’ paneel dat gewoonlijk gereserveerd is voor Panasonic’s vlaggenschip. Er is ook de meer betaalbare, mid-spec Panasonic JZ980.
Hoewel het niet alleen de grootste merken zijn die OLED aanbiedingen hebben. De Vizio OLED 4K TV is bijvoorbeeld geen perfecte TV, maar hij is betaalbaar en biedt prachtige 4K HDR beelden, en ook Dolby Vision en HDR10+ ondersteuning.
Waarom zijn OLED TV’s zo duur?
OLED TV’s worden beslist goedkoper, maar ze zijn nog lang niet wat we betaalbaar zouden noemen.
We hebben niet alle recente prijsdetails van de komende 2022 TV’s, maar de prijzen van LG TV’s begonnen vorig jaar bij $1.399 / £1.099 / AU$2.130 (dat is specifiek het prijskaartje van de LG A1 OLED).
Die van Panasonic en Sony zijn meestal nog duurder, maar we zien goedkopere concurrenten op de markt komen, zoals de Vizio OLED 4K TV, die begint bij $1.299,99 voor het 55 inch model.
De schaarste aan OLED TV’s op de markt heeft ervoor gezorgd dat die kleine groep spelers op de markt min of meer vrij is om precies te vragen wat ze willen. Een toename van de concurrentie helpt echter om dat te veranderen, net als de introductie van een nieuw 48-inch OLED formaat en een schaalvergroting in de productie die helpt om de kosten van budget OLED TV’s te laten dalen.
Af en toe zakt een jaar oud model nu echter tot drie cijfers, zoals de Vizio H1 OLED die in flitsverkopen voor $899 te koop is, of de Philips 754 die in het VK voor £999 gaat – en we zijn zeker op een kantelpunt aanbeland. De komst van 42-inch OLED’s in de toekomst zou de zaak ook zeker vooruit helpen.
Het is zeker de moeite waard om de eindejaarsuitverkoop in de gaten te houden. Zwarte Vrijdag en Cyber Monday hebben meestal talrijke goede TV aanbiedingen voor OLED beeldschermen – en gezien hun meestal hoge startprijs kun je er op het juiste moment vaak honderden afgeprijsd krijgen. Goedkopere OLED TV aanbiedingen kunnen echter nog steeds opmerkelijke prijsverlagingen zien die ze meer binnen het bereik brengen van kopers uit de middenklasse.
Ook op de meeste andere OLED beeldschermgadgets dan TV’s ga je een prijspremie zien. De nieuwe Nintendo Switch OLED kost $349,99 / £309,99 / AU$539, wat een opmerkelijke prijsverhoging is ten opzichte van het $299,99 / £279,99 / AU$449 prijskaartje van het gewone LCD model.
Moet ik me zorgen maken over inbranden met OLED?
Inbranden, of beeldbehoud, is wanneer een beeld of een sequentie zo vaak en voortdurend op een televisietoestel wordt afgespeeld dat het een blijvende afdruk op het paneel achterlaat – uiteraard niet ideaal voor een huistelevisie.
Je hoeft je niet echt zorgen te maken, want het gebeurt grotendeels alleen bij het herhaaldelijk weergeven van een statisch beeld of een reeks, zoals bij een beeldscherm in een showroom of winkel. Je zou hoe dan ook enkele jaren garantie moeten krijgen, en we zien niet veel home cinema liefhebbers hun OLED TV op deze manier gebruiken.
TV makers als LG doen ook hun best om het risico hierop te beperken, met schermbeveiligingsfuncties, een Screen Shift functie die “het scherm met regelmatige tussenpozen iets verschuift om de beeldkwaliteit te behouden”, en “Logo Luminance Adjustment, die statische logo’s op het scherm kan detecteren en de helderheid verminderen om te helpen blijvend beeldbehoud te verminderen” (via LG.com(opent in nieuw tabblad)).
Maar als je van plan bent je TV ontelbare uren achter elkaar te laten staan – zeg, om de kinderen op te voeden in je afwezigheid, of om steeds weer dezelfde looping video af te spelen – dan is OLED misschien niet de juiste paneeltechnologie voor jou.
Wat is de toekomst voor OLED?
OLED is een dure paneeltechnologie die er de laatste jaren eindelijk in geslaagd is tractie te krijgen en ons verrast heeft.
Ze bleef zo lang een uitschieter dat we in 2014 een opiniestuk schreven over hoe de technologie wel eens dood zou kunnen zijn. Sindsdien hebben we een volledige ommezwaai gemaakt, met ons nieuwste 2022 opiniestuk waarin we toegeven dat we dit jaar een OLED TV willen en vinden dat je er ook een moet kopen.
Dat komt omdat we alleen al in 2021 tal van schitterende OLED modellen op de markt zagen komen en de line-up voor 2022 ziet er nog sterker uit. Al duurt het nog een eeuwigheid voor de prijzen binnen het bereik van de gewone consument vallen.
Maar dat OLED nog niet betaalbaar is, wil niet zeggen dat het niet beter wordt. Zelfs aan de onderkant is een prijskaartje van $ 1.200 / £ 1.200 niet wat we als budget zouden beschouwen, maar het is een stuk goedkoper dan wat OLED een jaar geleden nog in de winkel kostte.
Die trend zal altijd goed nieuws zijn voor de consument, hoewel fabrikanten misschien andere dingen in gedachten hebben. LG’s oprolbare OLED – die zich uit een doos ontvouwt, op de vloer of aan het plafond – is nu uitgebracht in Zuid-Korea, met een bredere release die binnenkort waarschijnlijk lijkt. Nieuwe vormfactoren als deze, waaronder zelfs transparante panelen, zijn voor altijd in de maak, hoewel niet al deze experimentele ideeën het uiteindelijk tot de markt schoppen.
Er zijn ook prototype OLED TV ontwerpen in omloop die dunnere, scroll-achtige vormfactoren hebben, of aan het voeteneind van een bed geïnstalleerd kunnen worden.
Samsung is een van de TV-makers die wat QD-OLED genoemd wordt willen ontwikkelen: een nieuw type OLED paneel dat quantum dot emitters gebruikt om de helderheid te verbeteren. De techniek is nog volop in ontwikkeling, maar als ze er is, zou ze de concurrerende QLED en OLED technologieën kunnen laten samensmelten en eerdere produktiemethoden overbodig maken.
Veel bedrijven en onderzoekers zijn ook actief bezig om OLED nog beter en helderder te maken. OLED TV’s zijn berucht om hun zwakke output, maar er is veelbelovend nieuws van onderzoekers aan de Universiteit van Michigan.
Een team heeft een nieuwe elektrode ontwikkeld die 20% meer licht kan ‘bevrijden’ uit respectieve schermen en tegelijk de energie-efficiëntie verhoogt en de levensduur van de batterijen van OLED beeldschermen verbetert. Op dit moment geldt dit alleen voor draagbare beeldschermen – smartphones en dergelijke – maar het is ook een goede stap voor TV’s.