Laptop vs desktop: welke moet je kopen?

Laptop vs desktop: welke moet je kopen?

We zetten laptop vs desktop tegenover elkaar om te zien wat voor jou de juiste is.

Het laptop vs desktop gesprek is al aan de gang sinds de allereerste draagbare computers tientallen jaren geleden gemaakt begonnen te worden, en de argumenten aan beide kanten over wat beter is zijn niet echt veel veranderd.

De beste computers die op of onder een bureau zitten zijn vaak krachtiger maar minder draagbaar dan zelfs de beste laptop die je zult kunnen kopen, en die je zowat overal mee naartoe kunt nemen, maar wat je er mee kunt doen zal beperkter zijn.

Nu het nieuwe schooljaar binnenkort begint, voeren veel leerlingen en gezinnen precies dit debat, waarbij ze de voor- en nadelen van elk van beide afwegen, en proberen te beslissen wat de juiste keuze is voor hun onderwijsbehoeften.

Gelukkig hebben we al lange tijd zowel laptops als desktops besproken, en zijn we goed op de hoogte van de voor- en nadelen van elk. Dus als je probeert uit te zoeken welke vormfactor het beste bij je behoeften en budget past, zijn we hier om het uit te leggen om je te helpen de juiste keuze te maken. En nu er zoveel schoolverkoop is, helpen we je zelfs de beste prijs te vinden voor welke van de twee je ook kiest.

Verschillen tussen laptop vs desktop

Een desktop PC is een statische, stilstaande computer die op een bureau in een kantoor of slaapkamer blijft staan. Hij bestaat meestal uit verschillende onderdelen: een toren, een monitor, een toetsenbord, en een muis.

PC’s zijn over het algemeen ook meer aanpasbaar dan laptops. Je kunt voor elk aspect van de PC top-of-the-line onderdelen samenstellen als je een desktop computer kiest, terwijl je keuzemogelijkheden bij een laptop beperkter zijn.

Een laptop (ook wel notebook genoemd) is een draagbaar, alles-in-één apparaat dat meestal aan de zijkanten een USB ingang heeft voor optionele randapparatuur. Laptops hebben een ingebouwd scherm, een ingebouwd toetsenbord, een trackpad dat als muis fungeert, en kunnen in grootte variëren.

Laptops zijn over het algemeen beperkt door hun afmetingen, maar veel moderne batterijen zijn groot genoeg om 12 of meer uur stroom te leveren voor ze weer opgeladen moeten worden.

Het argument voor een laptop

Een laptop is de beste optie voor leerlingen die elke dag buitenshuis naar school gaan, en een computer nodig hebben voor de lessen.

Hoewel laptops kwetsbaarder zijn dan desktop PC’s, kun je nu robuuste laptops vinden die een val of twee kunnen incasseren zonder vernield te worden.

Laptops worden het best gebruikt voor licht werk: lezen, tekstverwerken, video’s streamen, of sociale media gebruiken. Als jij of je kind vrij wil kunnen rondlopen bij het gebruik van een computer, moet een volledig opgeladen laptop een hele dag meegaan om te werken of te leren.

Het argument voor een desktop PC

Wil je een computer met veel veelzijdigheid, dan is een desktop PC iets voor jou. Desktops kunnen enorme bestanden opslaan en gemakkelijk spellen met hoge grafische kwaliteit draaien. Desktops kunnen ook veranderd worden om aan je behoeften te voldoen.

Je kunt meer opslagruimte, RAM, en de beste videokaart toevoegen om je computerervaring te verbeteren. Desktop PC’s werken ook niet op een batterij, zodat je ze langer kunt gebruiken zonder te stoppen om in te pluggen en op te laden.

Je kunt een desktop computer niet gemakkelijk naar een school vervoeren, en hem op school op het bureau van je leerling zetten zou een nachtmerrie zijn.

Desktop PC’s zijn ideaal voor thuisonderwijs of afstandsonderwijs. Een desktop computer kan tijdens de schooldag gebruikt worden om te leren en tekst te verwerken, en buiten de uren om om te gamen en te amuseren.

Er zijn ook all-in-one PC’s, dat zijn stijlvolle toestellen waarvan de onderdelen achter het scherm zijn ingebouwd. Dit betekent dat ze gemakkelijker te verplaatsen en op te zetten zijn, omdat je niet zoveel draden hoeft aan te sluiten, en dat ze ook minder ruimte op het bureau innemen. Ze zijn echter ook duurder, en niet zo gemakkelijk te upgraden als gewone desktop PC’s.

De beste koop

Als een desktop PC en een laptop dezelfde specificaties hebben, is de algemene regel dat de laptop duurder zal zijn. Top-of-the-line laptops hebben over het algemeen een hogere prijs dan desktop PC’s en ze hebben ook alle hierboven genoemde beperkingen. High-end laptops zijn nog steeds een prima investering omdat ze naast schoolwerk ook gebruikt kunnen worden voor gamen en streamen.

Een top-of-the-line desktop kan vaker gebruikt worden door een leerling die afstandsonderwijs volgt, met lagere aanloopkosten voor de ouders. Uiteindelijk kan het upgraden van de PC een tijdrovend en duur proces zijn, maar de initiële uitgaven hoeven niet torenhoog te zijn.

Een oude desktop PC upgraden

Als je huidige desktop computer meer dan drie jaar oud is, kan het meer werk zijn dan het waard is om te proberen de onderdelen te vinden die nodig zijn om te upgraden. Hoe dan ook, de belangrijkste dingen om te upgraden zullen altijd het geheugen, de CPU, de harde schijf, en de grafische kaart zijn. Als je de processor upgradet, moet je ook de andere onderdelen upgraden, zodat ze het tempo kunnen bijhouden.

Een kant-en-klare desktop PC kopen

Een manier om de kosten en moeite van het upgraden van een oude computer te omzeilen is door een nieuwe, kant-en-klare desktop PC te kopen.

Hoogwaardige voorgebouwde desktops zijn meestal duurder dan de afzonderlijke onderdelen te kopen en ze zelf in elkaar te zetten, maar ze worden meestal ook geleverd met een royale garantie. Bij kant-en-klare computers is ook al wat software geïnstalleerd, zoals Windows 10, zodat je de computer gewoon kunt aansluiten en meteen kunt beginnen gebruiken.

Dat gezegd hebbende, is het samenstellen van een PC vrij eenvoudig, en er zijn online veel handleidingen voor het samenstellen van een computer te vinden. Bekijk onze gids over hoe je een PC bouwt voor meer advies over het bouwen of upgraden van je desktop PC.

Als je nog steeds niet zeker bent of je de computer zelf in elkaar kunt zetten, kun je altijd iemand inhuren om het voor je te doen. Je kunt dan nog steeds geld besparen ten opzichte van het kopen van een top-of-the-line voorgebouwde PC of laptop.

Software

Laptops worden meestal geleverd met een OS (besturingssysteem) dat al geïnstalleerd is. Op de huidige generatie laptops en voorgebouwde desktops staat Windows 10 voorgeïnstalleerd. Op sommige laptops en desktops kunnen ook anti-virus programma’s, tekstverwerkingsprogramma’s en spelletjes geïnstalleerd zijn.

Uiteindelijk is het kopen van een computer voor je leerling niet moeilijk, zolang je maar begrijpt wat hun behoeften zijn. Als ze elke dag naar school moeten en een computer bij hun schoolbank moeten hebben, is een laptop voldoende.

Studeren ze thuis en willen ze ook spelletjes kunnen spelen, streamen en YouTube video’s bewerken, dan is een desktop PC je beste keus. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, maar beide zullen goed werken voor je leerling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *