Hoe krijg ik verf uit kleren: 10 eenvoudige oplossingen

Het is geen geheim dat verven een smerig karwei is. De volgende keer dat je een verfvlek op je kleding ziet, probeer dan een van deze eenvoudige oplossingen om het te verwijderen.

Niet alle verf is gelijk

De beste oplossing om verf uit kleding te krijgen, hangt af van een aantal verschillende dingen. Ten eerste hangt het af van hoe snel u de verfvlek opmerkt. Als u de verf opmerkt zodra deze op uw kleding komt, of terwijl deze nog grotendeels nat is, kunt u het beste een lepel of een mes gebruiken om te proberen er zoveel mogelijk af te scheppen voordat de verf opdroogt, en vervolgens het vlekkenverwijderingsmiddel van uw keuze tevoorschijn te halen om te doen wat er nog over is. Een droge verfvlek aanpakken is een beetje lastiger, maar er zijn genoeg eenvoudige huishoudelijke trucs om droge verfvlekken aan te pakken. Ten tweede hangt de beste methode om verf uit kleren te krijgen af van het soort verf. Dus voordat u de vlek gaat schrobben, moet u weten met welke verfsoort u te maken heeft – dat helpt u bij het kiezen van de juiste oplossing om de vlek weg te krijgen.

Afwasmiddel

Als de vlek van een latexverf op waterbasis komt – dit is het soort verf dat het beste is voor grote verfprojecten, zoals muren of plafonds – kunt u het beste afwasmiddel gebruiken om de vlek te verwijderen. Spoel eerst de bevuilde stof uit met een beetje warm water. Dep de vlek vervolgens met een doekje dat is doordrenkt met water en een klein beetje afwasmiddel. Laat de oplossing een paar minuten inwerken, schrob vervolgens en spoel uit met warm water. Na deze behandeling zo nodig te hebben herhaald, wast u het kledingstuk in koud water. Deze methode werkt ook op acrylverf, een glanzende verf die wordt gebruikt door handwerkers op ondergronden zoals hout en canvas, vooral als de verf nog enigszins nat is. Een belangrijk ding om te weten voordat u deze techniek probeert, is echter dat u ervoor moet zorgen dat de kleding kleurveilig is; anders kan de behandeling van de kleding met afwasmiddel de verf doen uitlopen.

Wrijvende alcohol

Wrijfalcohol is een andere geweldige oplossing voor het verwijderen van latex verf vlekken. Dit is een goede oplossing om meteen te proberen en is ook een goede oplossing om te proberen als het gebruik van afwasmiddel niet werkt. Maak de vlek eerst nat met wat warm water, zodat de vlek vochtig is. Drenk vervolgens een watje of een tandenborstel (die u natuurlijk niet meer gebruikt!) in alcohol en boen hiermee over de vlek. Spoel het na met warm water en herhaal het proces indien nodig. Wrijfalcohol is ook een beproefde methode om vlekken van acrylverf te verwijderen. Als je de vlek hebt behandeld, gooi je het kledingstuk in de was om de laatste sporen van de vlek en de alcohol te verwijderen.

Nagellakverwijderaar met aceton

Nagellakverwijderaar heeft een vergelijkbaar effect op verfvlekken als alcohol. Het is het meest effectief op latexverf, dus laat er een doekje in weken en dep de vlek vervolgens droog om het grootste deel van de verf los te maken. Gooi het kledingstuk in de was nadat u de vlek hebt behandeld. Voor deze methode is het wel belangrijk dat de stof van de kleding geen acetaat of triacetaat bevat. De aceton in nagellakverwijderaar kan deze vezels beschadigen.

Haarlak

Haarlak is ook een effectief middel om verf uit kleding te krijgen, vooral als de vlek waar je mee te maken hebt aan de kleinere kant is. Omdat veel haarlak in spuitbussen alcohol bevatten, kan het spuiten van een vlek helpen om achtergebleven latexverf los te maken. Spuit op de vlek totdat deze volledig bedekt is en schrob de vlek vervolgens goed met een oude tandenborstel. Dit zou de verf los moeten maken. U kunt ook warm water over de vlek laten lopen nadat u hem geschrobd hebt, en/of hem besprenkelen met gewone vlekkenverwijderaar voor de was. Gooi het daarna in de wasmachine.

Handontsmettingsmiddel

Net als haarlak bevat handdesinfectans wat alcohol, dus het kan helpen om een latexverfvlek in een handomdraai los te maken. De methode hiervoor is vrijwel gelijk aan die van haarlak: Smeer de vlek in met handdesinfecterend middel, schrob het weg met een tandenborstel, en gooi het kledingstuk dan in de was. Als u zich echt zorgen maakt over het verwijderen van een vlek, kunt u ook zowel handdesinfecterend middel als haarlak gebruiken om de vlek te verdubbelen.

Zout, azijn en ammoniak

Zo krijg je verf uit je kleren met dit trio huishoudelijke artikelen. Meng een eetlepel zout met twee eetlepels azijn en twee eetlepels ammoniak. Gebruik een vod of oude tandenborstel gedrenkt in het mengsel, schrobben op de vlek tot het eruit komt. Als de vlek groot en/of bijzonder hardnekkig is, vult u de gootsteen met water en mengt u er wat meer van de ingrediënten door, waarbij u de verhouding van twee delen ammoniak en azijn op een deel zout gelijk houdt. Laat het bevlekte kledingstuk enkele uren of een nacht in de gootsteen weken en schrob de vlek vervolgens nogmaals met een tandenborstel. Stop als laatste de kleding door de wasmachine en warmtepompdroger.

Lavendel etherische olie

Hier is een andere ultra-eenvoudige oplossing voor het verwijderen van kleine latex verf vlekken. Het enige wat u hoeft te doen is vijf tot zeven druppels essentiële lavendelolie op de vlek te druppelen en deze ongeveer een half uur te laten zitten. Zodra de olie is ingetrokken, gebruikt u een omgekeerde lepel of een botermes om zoveel mogelijk van de losgekomen verf weg te schrapen. Als niet alle verf loskomt, herhaalt u dit zo nodig of probeert u een van de andere methoden.

Terpentine

Olieverf is de lastigste verfsoort om van kleding te verwijderen, dankzij de duurzame oliebasis. Door deze basis is het beter bestand tegen slijtage, waardoor het een goede keuze is voor het schilderen van sierlijsten of schilderwerk buitenshuis. Het verwijderen van olieverfvlekken is lastig, maar niet onmogelijk. Andere methoden om verf van kleren te verwijderen zullen waarschijnlijk niet werken voor olieverf, dus u zult misschien wat sterkere middelen moeten gebruiken. Als je geen verfverdunner bij de hand hebt, heeft terpentijn een vergelijkbaar effect op olieverf. Welke substantie je ook kiest, begin met het kledingstuk met de vlek naar beneden op een stapel keukenpapier te leggen. Dep de vlek om de verf te verdunnen en vervang zo nodig de papieren handdoekjes. Omdat verfverdunner en terpentijn allebei een sterke geur hebben, kunt u dit het beste buiten doen. Als u de vlek grotendeels hebt verwijderd, behandelt u hem met vlekkenverwijderaar of een mengsel van water en afwasmiddel en wast u hem normaal.

Duct-tape

Ze zeggen dat duct tape alles kan repareren, en het heeft echt een ongelooflijk aantal toepassingen. Een van die toepassingen is verf uit kleding halen. Dit werkt het beste op latexverf die volledig droog is. Zorg ervoor dat je de stof niet nat maakt en probeer wat verf los te maken door er met een botermesje, een oude tandenborstel of een schuurplank overheen te schrapen. Neem dan een klein stukje ducttape en gebruik de plakkerige kant om zoveel mogelijk verf los te wrikken. Druk het plakband stevig tegen de vlek en til hem op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *